piątek, 25 stycznia 2013

Grypa? STOP!

Hej!
Dziś zapraszam Was na pierwszą część postu o tym jak wzmocnić swoją naturalną odporność :)
Zaczną może od tego iż moja odporność na choroby jest znikoma, już od dziecka bardzo dużo chorowałam i powiem Wam szczerze, że to na prawdę jest bardzo męczące, kiedy co chwile trzeba odwiedzać lekarza.

A oto moje sposoby:
1) MIÓD
(http://bi.gazeta.pl/im/4/10773/z10773024Q,Miod-i-malina.jpg)

Nie zawiera on mnóstwa witamin ani mikroelementów, więc dlaczego jest taki zdrowy?  Ponieważ posiada właściwości bakteriobójcze! Właściwości te są wynikiem kompleksowego działania wielu różnych czynników w nim występujących. Oprócz tego posiada również właściwości przeciwzapalne, odnawiające oraz oczyszczające.
Jednak gdy stajemy przed sklepową półką okazuje się, że mamy ogromny wybór 'lipowy', 'wielokwiatowy', 'spadziowy' i wiele innych. Jaki wybrać? To zależy od tego, jakie mamy dolegliwości, otóż:
  • gryczany wskazany podczas stanów wyczerpania, przy nerwicach, złamaniach kości i problemach z układem krążenia,
  • spadziowy zalecany w chorobach dróg oddechowych (także gruźlicy i zapaleniu płuc), zaburzeniach przemiany materii i cukrzycy, astmie, katarze, regularnie spożywany jest też cenną szczepionką przeciwnowotworową, jego właściwości mogą zapobiegać powstawaniu i rozwojowi nowotworów;
  • wielokwiatowy działa korzystnie przy alergiach, katarze siennym i trudno gojących się ranach,
  • lipowy uspokaja, ma wysoką aktywność bakteriobójczą i antyseptyczną, dlatego uważany jest za najlepszy naturalny środek na przeziębienie wspomaga leczenie grypy i zapalenia oskrzeli, łagodzi uporczywy kaszel, działa również przeciwgorączkowo,
  • akacjowy wpływa kojąco na zaburzenia pracy przewodu trawiennego, jest wskazany zwłaszcza przy nadkwaśności, cenne właściwości pozwalają przeciwdziałać m.in. grypie jelitowej, jest to najsłodszy z wszystkich rodzajów miodu,
  • wrzosowy jest pomocny przy leczeniu prostaty, schorzeń nerek (np.kamicy) i pęcherza moczowego, regularne stosowanie tego miodu wzmaga odporność organizmu i zapobiega nawrotom zapalenia pęcherza u kobiet spowodowanych wtórnym zakażeniem bakteriologicznym,
  • rzepakowy wzmacnia mięsień sercowy, zalecany jest przy miażdżycy, niewydolności krążenia, zaburzeniach rytmu serca, i w infekcjach dróg żółciowych.
Z moich obserwacji miód z pewnością wzmacnia nasz organizm, oczywiście przy jego regularnym spożywaniu. Nie chodzi tu o to by zjeść go dużo, tylko o to by robić to często, najlepiej codziennie.

2) CYTRYNA
(http://hotra.pl/wp-content/uploads/2011/09/cytryna.jpg)

Wiadomo nie od dziś, że cytryna zawiera dużą ilość witaminy C (oczywiście nie tylko cytryna, np. natka pietruszki zawiera jej znacznie więcej). Dzięki niej możemy zmniejszyć ryzyko przeziębień lub też skrócić czas ich trwania. Sok z cytryny pomaga również złagodzić objawy takie jak np. ból gardła.
Witamina C: 
  • hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca, obniża ciśnienie krwi,
  • chroni przed miażdżycą i odkładaniem się cholesterolu,
  • poprawia przyswajalność żelaza,
  • działa jako przeciwutleniacz (wychwytuje wolne rodniki),
  • działa przeciwalergicznie, 
  • u cukrzyków podwyższa odporność oraz reguluje poziom glukozy we krwi
  • chroni przed skutkami stresu,
  • chroni organizm przed zmianami nowotworowymi, 
  • według najnowszych odkryć naukowców, dieta bogata w witaminę C opóźnia proces starzenia i pojawiania się zmarszczek ;) 

Zalecane normy dietetyczne na Witaminę C dla różnych grup ludności*
Grupy ludności Witamina C
Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień] Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych [mg / dzień]
Dzieci 1-3 lat 15 400
Dzieci 4-8 lat 25 650
Chłopcy 9-13 lat 45 1200
Młodzież męska 14-18 lat 75 1800
Mężczyźni 19-30 lat 90 2000
Mężczyźni 31-50 lat 90 2000
Mężczyźni 50-70 lat 90 2000
Mężczyźni powyżej 70 lat 90 2000
Dziewczęta 9-13 lat 45 1200
Młodzież żeńska 14-18 lat 65 1800
Kobiety 19-30 lat 90 2000
Kobiety 31-50 lat 90 2000
Kobiety 50-70 lat 90 2000
Kobiety powyżej 70 lat 90 2000
Kobiety ciężarne do 18 lat 80 1800
Kobiety ciężarne 19-30 lat 85 2000
Kobiety ciężarne 31-50 lat 85 2000
Kobiety karmiące do 18 lat 115 1800
Kobiety karmiące 19-30 lat 120 2000
Kobiety karmiące 31-50 lat 120 200
*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)

3) SOK MALINOWY
(http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/borowki-i-maliny-we-wlasnym-soku/)

 Maliny są bogatym źródłem ważnych dla naszego organizmu substancji odżywczych. Są wśród nich witaminy: C, E, A, PP, B1, B2, B6, kwas pantote­nowy i biotyna. Makro i mikroelementy: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce mają dużą zawartość błonnika i pektyn, a także garbników, antocyjanów, puryn, lecytyny i fitosterolu. Maliny są również bogate w kwasy organiczne, m.in.: kwas jabłkowy oraz cytryno­wy.
Malinowy sok to powszechnie używany środek napotny, stosowany w przeziębieniach czy zapaleniu oskrzeli, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne. Wszystkie substancje obecne w malinach ­dbają o naszą witalność jak i dobre samopoczucie. Sok zaleca się zwłaszcza dzieciom i osobom starszym.

A Wy jak dbacie o swoje zdrowie, zimową porą? 

Pozdrawiam, Paulina :)

15 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Ja muszę na cebulkę, bo na zewnątrz mróz a na uczelni Afryka ;P

      Usuń
  2. Miód - przygotowany wieczorem w letniej wodzie i następnego dnia rano wypity, staje się o wiele bogatszy w swoje uzdrowiskowe właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. miodu nie lubię, chociaż czasem ładnie wygląda w słoiczkach;D
    piję herbatę z cytryną, do tego jakieś witaminy i jakoś leci:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Herbata z cytryną zimową porą, to jest to!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Moja mama co roku robi sok z kwiatów czarnego bzu, który dodaję do herbaty:) Świetny smak i duuużo witaminek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Warto dodać, że miód (ten prawdziwy) nie powinien być lejący (jak w hipermarketach...) oraz nie powinno się go dodawać do gorącego napoju, bo traci wszystkie swoje wartości...:P mój ulubiony sposób to wyciśnięty sok z cytryny+sok malinowy maminej roboty :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:) dodaje do obserwowanych i liczę na rewanż:)
    http://negativepositives.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny post :) Mnie po soku malinowym boli gardło :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło:) No coś Ty... strasznie dziwne :P

      Usuń
  7. Zimą staram się jeść świeży czosnek. I wit. C. pomaga. Choć warto być chyba bardziej kompleksowym.

    Pozdrawiam i obserwuję Koleżankę z Malinowego Klubu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie czosnek odpada, bo się po nim źle czuje, chyba że jest w potrawach to ok ;)
      Również pozdrawiam :)

      Usuń